Minat Dorong Dua Wanita Jadi Renjer Hutan | FACULTY OF FORESTRY AND ENVIRONMENT
» ARTICLE » Minat dorong dua wanita jadi renjer hutan

Minat dorong dua wanita jadi renjer hutan

 

 
MGF19032024_SISFEC-92-681x454

 

PUCHONG – Minat yang mendalam menjadi pendorong dua wanita untuk menceburi bidang renjer atau penolong pemelihara hutan.

Siti Zurina Zakaria dan Noor Azlina Azizdin – masing-masing berusia 42 tahun – merupakan dua dari lima kakitangan Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar Universiti Putra Malaysia (UPM) mengakui minat mempelajari pelbagai ilmu kehidupan dan selok-belok hutan dan tumbuhan.

MGF19032024_SISFEC-10-1024x683
 

Pemegang Sijil Perhutanan Renjer, Siti Zurina berkata, dirinya amat meminati bidang perhutanan dan nekad untuk terjun ke bidang yang dikuasai oleh kaum Adam itu.

“Dari kecil minat hutan dan berasal dari kampung, sentiasa masuk hutan, redah sana sini, belajar pun bawah Jabatan Perhutanan.

 “Tugas saya lebih kepada penyelidikan dan juga taman ubatan hutan, saya sentiasa membawa masuk pelajar, pelawat dan penyelidik masuk ke dalam hutan untuk membantu kajian yang ingin dibuat oleh mereka.
 

“Contohnya untuk kajian pokok, saya akan bantu dalam mencari pokok berkenaan dan kami akan menjalankan aktiviti dalam hutan,” katanya kepada MalaysiaGazette baru-baru ini.

Bagi Noor Azlina, tugas utama seorang renjer hutan adalah menjaga dan memelihara kawasan observasi hutan simpan di UPM memang digemarinya.

MGF19032024_SISFEC-42-1024x683

 

Bercerita lanjut, Noor Azlina berkata, ketika aktiviti rondaan di hutan, mereka sering terserempak dengan pendaki-pendaki yang bertindak menceroboh hutan simpan SISFEC.

“Kami sering berjumpa dengan pendaki yang menceroboh kawasan dan memang selalu terjadi, mereka akan cakap sudah untuk mendapat ekosistem hutan di Selangor tapi mereka tidak tahu hutan ini hutan penyelidikan dan pengembangan penyelidikan,” kata Noor Azlina.

MGF19032024_SISFEC-40-1024x683

 

Sudah lebih 16 tahun bertugas sebagai renjer hutan di bawah Sultan Idris Shah Forestry Education Centre (SISFEC), Siti Zurina mengakui pelbagai jenis cabaran sudah ditempuhi bersama Noor Azlina yang kini menjadi pengalaman yang sukar diperoleh.

“Pengalaman yang selalu kami hadapi sebagai renjer hutan adalah terserempak binatang berbisa. Pernah satu ketika masa bawa masuk penyelidik luar negara, dalam saya mencari cendawan untuk penyelidikan dan ada nampak di jerumun kayu, ular sudah melintas.

“Cabaran kami lebih kepada binatang berbisa jadi kita kena jaga percakapan, jaga sikap kita dan kita tidak boleh rasa riak dan tahu segalanya, kita kena sentiasa hormat,” kata Siti Zurina. – MalaysiaGazette

Date of Input: 15/04/2024 | Updated: 15/04/2024 | masridien

MEDIA SHARING

FACULTY OF FORESTRY AND ENVIRONMENT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+60397697171
+60397693768
SXFVNAk~